Bergkristal: De complete gids tot deze edelsteen

Bergkristal is wit tot kleurloos, doorzichtig en heeft een glasachtige glans. Door ingesloten piepkleine luchtbelletjes kan de steen ook een melkachtige uitstraling krijgen, dit noemt men dan een melkkwarts of sneeuwkwarts. De meest doorzichtige vorm bergkristal wordt echter het meest gewaardeerd. Bergkristal behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie. De naam kwarts stamt af van het slavisch woord kwady dat hard betekent. Bergkristal is afgeleid van het Griekse woord krustallos, dat ijs betekent. De oude Grieken en romeinen dachten dat bergkristal eeuwig bevroren water was. Pas in de negentiende eeuw werd het woord “berg” ervoor gezet om onderscheid te maken tussen het mineraal e het kristal waar prachtige glazen van gemaakt werden. De bergkristal is een neutrale en één van de zuiverste steensoorten die er bestaat. Bergkristal is bij uitstek geschikt voor het versterken van de werking van andere edelstenen. Bergkristal wordt onder allerlei namen aangeboden. Dit is afhankelijk van de vorm, vindplaats of insluitsels. Voorbeelden van namen zijn de kathedraalkwarts, azeztuliet en de satyaloka kwarts. Bergkristallen komen meestal voor in een cluster. Deze worden meestal gevonden op een rotsachtige ondergrond van vulkanische oorsprong. Als kwartskristallen groeien op een kleiachtige ondergrond dan kunnen er ook dubbelpunters ontstaan. Laat u een bergkristal liggen, dan kunt u hem in een paar maanden tijd zien groeien! Lucht bevat namelijk zeer fijngemalen kwartsdeeltjes, die neerslaan en vastkitten op het kristal.

Waarvoor staat de bergkristal

bergkristal edelsteenBergkristal zuivert, geeft energie en reinigt de chakra’s. De Romeinen dachten vroeger dat deze edelsteen vergiftigingen ongedaan zou maken. Het dragen van een bergkristal aan een halsketting of in uw broekzak verbeterd de concentratie, geeft energie en inzicht en inspiraties in moeilijke tijden of situaties. Het is dan ook niet gek dat de bergkristal veelvuldig ingezet wordt door waarzeggers of zieners in de vorm van een kristallen bol. Een bergkristal is zeshoekig. De top heeft schuin aflopende vlakken die niet allemaal gelijk hoeven te zijn en vele variëteiten kent. Elke kristalpunt in een specifieke vorm heeft zijn eigen naam, karakter en zijn eigen werking.

De bergkristal is er voor alle chakra’s

Bergkristal is een edelsteen met enorme geneeskracht. Het is de meest veelzijdige soort en bij uitstek geschikt voor healing sessies en energetisch werk. De steen reguleert, absorbeert en geeft energie naar gelang wat er nodig is in een bepaalde situatie. Bergkristal beschermt de aura tegen negatieve straling en reinigt alle chakra’s. Het brengt balans in het lichaam en de geest.

Bergkristal en sterrenbeelden

Het bergkristal is verbonden aan de sterrenbeelden leeuw en steenbok. Deze sterrenbeelden zijn gekoppeld aan de planeet Saturnus en Zon.

Mensen droegen vroeger al edelstenen om hun nek om de positieve invloed van de planeten dichterbij te halen. Saturnus staat voor begrenzen, discipline, verantwoordelijkheid, confrontatie en realiteit. Deze planeet helpt bij het erkennen en aanvaarden van grenzen, organisatievermogen en vormgeving en tijdsbesef. De zon staat voor het centrale verlangen, de persoonlijkheidsontplooiing en de weg naar een doel. Ook helpt de zon bij zelfontplooiing, bewustzijn en het verkrijgen van moed.

De werking van bergkristal

bergkristalIn het algemeen gezegd versterkt bergkristal het zelfgenezend vermogen. Bergkristal bestaat uit zuivere siliciumdioxide. De cellen in ons lichaamsweefsel bestaan hier ook uit. Hierdoor heeft bergkristal een helende werking op alle klachten die met de huid, het haar, de botten, tanden en nagels te maken hebben. Mentaal bevordert bergkristal de concentratie en het helder denken. Deze edelsteen helpt ook om een neutrale en onpartijdige houding aan te nemen en om problemen op te lossen. De bergkristal werkt zuiverend, vitaliserend en verkoelend. Bergkristal regenereert op DNA-niveau.

Waarom kiezen voor de bergkristal?

Edelstenen en kristallen werken ondersteunend maar zijn geen vervanging voor therapie. Raadpleeg bij klachten daarom altijd ook uw arts.  De bergkristal heeft een reinigende en zuiverende werking en versterkt de aura. Verder kan de bergkristal als ondersteuning ingezet worden bij de volgende klachten en kwalen:

 • brandwonden
 • pijn
 • koorts
 • problemen met het immuunsysteem
 • zwellingen
 • misselijkheid (reisziekte – zeeziekte)
 • darmklachten
 • hoofdpijn
 • evenwichtsstoornissen
 • haarproblemen
 • slecht gebit
 • zwakke nagels
 • huidproblemen
 • lijflucht en zweetvoeten

Chemische eigenschappen van bergkristal

Samenstelling SiO2, hardheid 7 en dichtheid 2,6.

Vindplaatsen

De kwaliteit van bergkristal is heel wisselend. De meeste bergkristallen worden gevonden in Zwitserland. Ooit is er in de buurt van St. Gotthard een steen van 135 kilogram gevonden. Ook in Oostenrijk wordt de bergkristal in veelvoud gevonden.

Verzorging

De positieve energie die een edelsteen als de bergkristal aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden. Dit noemt men het opladen van de edelsteen. De negatieve energie die de bergkristal heeft opgenomen uit zijn omgeving moet ook ontladen worden. Dit noemt men het reinigen van de edelsteen. Bergkristal kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden. Hoe vaak u de edelsteen reinigt en oplaadt hangt af van waarvoor u hem gebruikt. Als u de bergkristal bij u draagt aan bijvoorbeeld een ketting of in uw broekzak en deze gebruikt voor de geneeskrachtige of therapeutische werking, dan is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden. Als u een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of zelfs 1 keer per maand te reinigen en op te laden. Gebruikt u de bergkristal voor een healing sessie, dan is het verstandig om deze ervoor op te laden en erna te reinigen.

Manieren van reinigen en opladen van de bergkristal

De eerste methode om een bergkristal te reinigen is door hem minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar ook in een beekje of in de branding. Ook door een bergkristal in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Een andere veilige en zachte reiniging is door de edelsteen in een schelp of bakje met hematiet steentjes te plaatsen. Laat de steen tenminste 24 uur op de hematiet liggen. Door salie of het gebruik van andere reinigende kruiden, te branden en de bergkristal door de rook hiervan te halen met daarbij een heel sterke intentie om de steen te reinigen, is ook een mogelijkheid. Wierook werkt hetzelfde. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus heel geschikt hiervoor. Door een bergkristal op te laden kan de intensiteit van de werking worden vergroot of versterkt. Hieronder volgen de meest gebruikte methodes om edelstenen op te laden.

3 thoughts on “Bergkristal: De complete gids tot deze edelsteen

Leave a Comment