Rode Jaspis: De complete gids tot deze edelsteen

Red Jasper edelsteenJaspis is een ondoorschijnende, onpure kwarts variant. Deze kan verschillende streepachtige patronen en kleuren hebben. Er zijn zeer veel verschillende jaspis edelstenen. Veelvoorkomende jaspis variëteiten zijn bijvoorbeeld hele heliotroop, dit is een groene jaspis met rode vlekjes. De mookaiet komt voor in het geel, rood of in bruintinten. Ook bestaat de jaspisijzer en de dalmatiër jaspis die vanzelfsprekend crèmekleurig is met bruinige en zwarte vlekjes. De rode jaspis kan egaal rood zijn maar ook verschillende tinten rood tot roodbruin hebben. De edelsteen kan ook vlekken, strepen of een overgang vertonen naar andere kleuren. Ook de varianten rode jaspis hebben weer een eigen naam zoals bijvoorbeeld de breciejaspis. Deze bestaat uit kleine fragmenten rode jaspis die vermengd is met kwarts. Rode jaspis is één van de weinige edelstenen die u in België gewoon kan tegenkomen tijdens een wandeling over een grindpad of op het strand. De rode jaspis is zeer geliefd voor in ringen, aan hangers en wordt veelvuldig gebruikt om kralen van te maken. Daarbij is het één van de belangrijkste heelstenen. Het woord jaspis komt uit het Midden-Oosten en betekent gespikkelde steen. Ook wordt de naam silex gebruikt, dat in het Latijn vuursteen betekend.

Waarvoor staat de rode jaspis

De jaspis werd in de oudheid aangezien als de moeder van alle edelstenen. In Egypte sneed men graag scarabeeën uit rode jaspis. Deze amuletten moesten beschermen tegen enge ziektes, heksen en demonen en rampspoed. Scarabeeën die gemaakt werden van de rode jaspis werden ook aan de doden meegegeven, deze moesten hun eigenaar beschermen tegen onheil in het dodenrijk. Er zijn ook rode jaspis amuletten van slangenkoppen gevonden. Zo’n slangenkop kon de mensen beschermen tegen slangenbeten. Door tijdens het baren een stuk rode jaspis vast te houden, zou de moeder zichzelf en haar kind kunnen beschermen tegen boze geesten. In de Middeleeuwen was de rode jaspis een echte mannensteen. Vanwege de rode kleur werd de edelsteen verbonden met Mars, de Romeinse oorlogsgod. Men geloofde dat een amulet van rode jaspis je scherp van gedachten en snel van actie maakte. Daarnaast zou dit amulet beschermen tegen pech, onheil en onnodige risico’s.

De rode jaspis voor de onderste drie chakra’s

Rode Jaspis EdelstenenDe rode jaspis vergemakkelijkt uittredingen en reizen naar andere dimensies. De edelsteen helpt daarbij om ook weer veilig terug te keren. Deze edelsteen wordt voornamelijk gebruik voor de onderste drie chakra’s, het basischakra, het heiligbeen en de zonnevlecht. Edelsteentherapeuten gebruiken de rode jaspis vaak bij uitputting, bloedarmoede, herstel na ziekte en darmklachten. Rode jaspis herstelt ook een chakra die uit balans is. Deze edelsteen maakt moedig en assertief en geeft fut, pit en energie.

De rode jaspis en sterrenbeelden

De rode jaspis is de edelsteen voor de sterrenbeelden ram en schorpioen en dus de planeet Mars. Al deze onderdelen staan voor daadkracht. Het bepaalt hoe u het leven tegemoet treedt. Lef, doorzettingsvermogen en moed zijn de kernbegrippen van deze sterrenbeelden, de planeet mars en de rode jaspis.

De werking van rode jaspis

De rode jaspis werkt aardend en beschermend. Deze edelsteen helpt u voor uzelf op te komen. De rode jaspis helpt u ook uw doelen waar te maken en ideeën om te zetten in actie. De steen bevordert ook organisatorische vaardigheden, snel denken en stimuleert de fantasie. Rode jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling, negatieve invloeden en milieuvervuiling. Fysiek heeft de steen een positieve invloed op de bloedsomloop, spijsvertering, stofwisseling, darmen, lever en de geslachtsorganen. De rode jaspis vergroot ook de liefde voor de medemens en daarbij de bereidheid om iets voor een ander te doen. Deze edelsteen maakt u oprecht, eerlijk, hulvaardig en vermindert angst voor conflicten. De rode jaspis kan gedurende langere tijd op of bij het lichaam gedragen worden. Het is een zogeheten langzaam werkende steen.

Waarom kiezen voor rode jaspis?

Rode Jaspis KristalRode jaspis maakt vasthoudend, doelgericht en wilskrachtig. De edelsteen versterkt daarbij de creativiteit en helpt bij moeilijke situaties en het uitvoeren van vervelende taken. Dit maakt de rode jaspis een ideale steen voor onder andere ondernemers maar ook mensen de een zware of moeilijke levenstaak willen verrichten. Rode jaspis helpt u bij het beter omgaan met teleurstellingen en is een edelsteen die stress en overspannenheid tegengaat. De rode breccie-jaspis werkt hiervoor nog beter dan de rode jaspis. De rode jaspis geeft steun aan chronisch zieken omdat het hart, bloed en de bloedsomloop stimuleert. De edelsteen helpt daarbij de spijsvertering op gang. Edelsteenwater van rode jaspis met bergkristal en magnesiet helpt goed bij het afvallen. Daarbij kan de rode jaspis helpen tegen vele andere lichamelijke en geestelijke klachten en kwalen, hier een kleine opsomming van de meest belangrijke:

 • maagzuur
 • schildklierklachten
 • hoesten
 • verkouden
 • slaapproblemen
 • klachten rond gal en lever
 • maag en darm klachten
 • jicht
 • concentratieproblemen
 • spierpijn
 • rugpijn
 • verstopping

Chemische eigenschappen van rode jaspis

Samenstelling SiO2, hardheid 7 & dichtheid 2,6

Vindplaatsen

Rode jaspis is een veel voorkomende steen en wordt onder andere gevonden in Australië, Brazilië, India, Mexico, Rusland, Verenigde Staten en Zuid-Afrika maar ook gewoon op het strand of grindpaden in België.

Verzorging

Belangrijk bij edelstenen is te realiseren deze een bepaalde frequentie of trilling bevatten dus ook de rode jaspis. In de aarde zijn de stenen gegroeid en hebben ze energie gekregen van moeder aarde. Eenmaal uit de aarde gehaald dienen de stenen regelmatig gereinigd ofwel ontladen te worden, maar ook weer opgeladen te worden om hun energetische werking te behouden. De rode jaspis kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden. Wanneer de rode jaspis gedragen wordt door een persoon ontstaat er een wisselwerking tussen de energie van de drager en de steen. De edelsteen absorbeert de spanning van de drager op en geeft heilzame energie terug aan de drager. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat kleine stenen eerder verzadigd zijn met energie dan grotere stenen. Als u de rode jaspis edelstenen goed verzorgd, gaat deze over het algemeen vrij lang mee. Het is wel van belang dat u goed blijft letten op het uiterlijk van de steen. Als de intensiteit van de kleur veranderd of er ontstaan barstjes of haarscheurtjes die niet meer te verhelpen zijn door de steen te ontladen en op te laden, dan is de edelsteen aan vervanging toe. Stop de steen terug in de aarde en schaf een nieuwe passende edelsteen aan.

Leave a Comment