Chalcedoon: De complete gids tot deze edelsteen

Chalcedoon edelsteenChalcedoon is een grote cryptokristallijne kwartsen met een vezelachtige structuur die vele kleuren kan vertonen. Volkomen zuivere chalcedoon is voor het oog blauw. De blauwe chalcedoon heeft een licht tot helder blauw, soms streepachtig patroon of is geheel effen van kleur. Deze zeer zuivere kwarts is eigenlijk wit. De mooie blauwe kleur die wij zien is het gevolg van een natuurkundig verschijnsel. De kleur ontstaat door de microkristallijne structuur van deze edelsteen ook wel het Tyndall-effect genoemd. De minuscule kleine kristallen verstrooien het invallende licht. Het blauwe gedeelte van het kleurenspectrum wordt veel meer verstrooid dan het rode deel. Dit geeft als gevolg dat wij een witte steen voor blauw aanzien. De clacedoon kan ook een andere kleur hebben, dit komt niet door het licht maar door diverse insluitsels. Zo kan calsiet zorgen voor een witte kleur. Chroom maakt de chalcedoon groen en ijzeroxide geeft een rode kleur. De chalcedoon ontstaat door snelle afkoeling bij lage temperaturen. Vanwege de geringe druk heeft deze edelsteen geen zichtbare kristallen. De chalcedoon heeft zijn naam te danken aan de oude stad Chalcedon, die in de Oudheid in Klein-Azië aan de Bosporus was gelegen, tegenover Byzantium. Chalcedoon is als het ware een opvulmiddel in holle ruimtes van gesteente. Het streeppatroon kan ontstaan als de edelsteen uit stromend kiezelzuur komt. Wordt de chalcedoon in stilstaand kiezelzuur gevormd, dan heeft deze een gelijkmatige, licht doorschijnende effen kleur. Omdat alle kleuren chalcedoon ook weer een andere werking hebben, benoemen we hier alleen de eigenschappen van de zuivere chalcedoon ook wel de blauwe chalcedoon genoemd.

Waarvoor staat de chalcedoon

Chalcedoon is al ruim 8000 jaar een bekende en geliefde steen. In eerste instantie werd deze edelsteen alleen gebruikt voor het maken van werktuigen. Later als siersteen en de energetische werking werd door de Oude Egyptenaren ontdekt. Zij maakte onder ander scarabeeën tegen vergiftiging. In Tibet staat de witte chalcedoon als symbool van de reine Lotusbloem. De Arabieren verzamelde moed en kracht dankzij het dragen van deze edelsteen. De chalcedoon leert u beter naar uw eigen lichaam te luisteren en hierop positief te reageren. Driftige of snel beledigde mensen hebben veel baad bij deze edelsteen. De blauwe chalcedoon heeft een sterke invloed op allerlei fronten qua communicatie. Zowel het luisteren, als de welbespraaktheid en het vermogen u goed te kunnen uiten zal gestimuleerd worden door de chalcedoon. Deze edelsteen heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede steen om te dragen tijdens examens. De roze chalcedoon edelsteen maakt u daarentegen leergierig waardoor deze juist zeer geschikt is om te dragen voorafgaand aan uw examen tijdens het leren.

De chalcedoon kleur is afhankelijk voor de chakra

De kleur van de chalcedoon is afhankelijk voor welke chakra deze geschikt is. De blauwe chalcedoon is gekoppeld aan het keel chakra. Ook het keel chakra staat voor de communicatie net als deze edelsteen. Help met de chalcedoon uw keelchakra te openen en uw gevoelens, gedachten, wensen en doelen uit te spreken. Als u een blauwe chalcedoon in uw zak meedraagt dan wordt uw aura opgeschoond en geharmoniseerd.

De chalcedoon en sterrenbeelden

De chalcedoon edelsteen hoort bij de sterrenbeelden kreeft en boogschutter. De heersende planeten zijn jupiter en maan. Maan heeft invloed op uw gevoel en emotie. Deze beïnvloed de manier waarop u vaak onbewust op uw omgeving reageert. Jupiter staat voor hoop en groei en is de planeet van ontwikkeling en uitbreiding.

De werking van de chalcedoon

chalcedoon kristalDe blauwe chalcedoon maakt sociaal, open, enthousiast en bevordert saamhorigheid in groepen. Deze edelsteen bevordert een gezonde zwangerschap en versterkt het moedergevoel en de melkproductie bij het geven van borstvoeding. Chalcedoon geeft ook zelfinzicht en vertrouwen en helpt veranderingen accepteren. Het is een edelsteen die optimisme, vrolijkheid en creativiteit teweeg brengt. De blauwe chalcedoon kan op het lichaam gedragen worden, en het beste is om deze dan langdurig te dragen. De rode chalcedoon moet juist niet langdurig gedragen worden want dit kan de opname van voedingsstoffen belemmeren. De chalcedoon kan ook op een relevante plaats op het lichaam gelegd worden voor een sterkere werking.

Waarom kiezen voor de chalcedoon?

Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en bevordert ook het immuunsysteem. De steen heeft een positieve invloed op onder andere de schouders, keel, longen, amandelen, stembanden, strottenhoofd, het lymfestelsel, de doorbloeding en de insuline productie en diabetes. De blauwe chalcedoon werkt ook goed tegen verlatingsangst en andere soorten angst die te maken hebben met het verliezen van de controle. Kristalwater van blauwe chalcedoon is weldadig bij keelpijn en hoesten. Gebruik het om mee te gorgelen of om op te drinken. Daarbij kan de chalcedoon helpen tegen vele andere lichamelijke en geestelijke klachten en kwalen, hier een kleine opsomming van de meest belangrijke:

 • koorts
 • ontstekingen
 • verhoogde bloeddruk
 • verkoudheid
 • griep
 • astma
 • bronchitis
 • allergieën
 • vochtophoping
 • diabetes
 • keelproblemen
 • stotteren
 • examenvrees of plankenkoorts
 • kort lontje
 • depressie

Chemische eigenschappen van chalcedoon

Samenstelling SiO2, hardheid 7 en dichtheid 2,6

Vindplaatsen

Chalcedoon wordt veel gevonden in Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Turkije, Brazilië en Tsjechië.

Verzorging

Edelstenen zoals de Chalcedoon hebben het qua verzorging nodig om gereinigd en opgeladen te worden. Als u dit geregeld doet dan gaat de chalcedoon een lange tijd mee en blijft deze zijn goede werking houden. De Chalcedoon neemt allerlei soorten energie op, deze energieën moet de edelsteen ook weer kwijt. Het is verstandig om een nieuwe steen voor gebruik altijd eerst te reinigen zodat u eventueel aanwezige vreemde energieën verwijderd. U kunt daarna de chalcedoon reinigen na ieder gebruik, wekelijks of één keer per maand. Dit hangt af van de manier van gebruik en de frequentie van gebruik. Chalcedoon kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden, zoals:

 • Zout
 • Water
 • Maanlicht
 • Rijst
 • Andere edelstenen
 • Wierrook

Als de Chalcedoon gereinigd en neutraal is dient u deze vervolgens weer op te laden zodat de edelsteen weer werkingskracht krijgt. Manieren voor het opladen van de Chalcedoon zijn:

 • Maanlicht
 • Zonlicht
 • Andere edelstenen
 • Planten

Mixmethoden om een Chalcedoon edelsteen in één keer te ontladen en op te laden zijn onder anderen klank, geode, reiki of visualisatie of het gebruik van een meru piramide. Pas als de chalcedoon een ander uiterlijk krijgt ondanks het ontladen en opladen, dus een verkleuring of haarscheurtjes bijvoorbeeld, dan is de edelsteen op en toe aan vervanging.

Leave a Comment