Obsidiaan: De complete gids tot deze edelsteen

zwarte obsidiaan kristalObsidaan ontstaat uit snel afkoelende lava. Deze edelsteen is opaak zwart, een beetje glasachtig en soms zitten er witte, grijze of rode vlekken in. Het wordt ook wel vulkanisch glas genoemd. Er zijn diverse soorten obsidiaan. Bijvoorbeeld de apachetranen, dit zijn doorzichtige, zwartbruine kiezelsteentjes van obsidiaan. Lamellen Obsidiaan is vulkanisch glas, dat zo snel is afgekoeld dat het niet heeft kunnen kristalliseren. De mahonieobsidiaan heeft roodbruine strepen en de sneeuwvlok obsidiaan witte en grijze vlekjes. De regenboog obsidiaan heeft mooie ronde lijnen. Er wordt ook geregeld blauw obsidiaan verkocht, echter is dit geen vulkanisch glas, het is blauw gekleurd synthetisch glas. Obsidiaan is afgeleid van de Romein Obsius. Hij haalde de eerste obsidiaan uit Ethiopië.

Waarvoor staat de obsidiaan

Obsidiaan is een sterke en inzicht gevende edelsteen met grote reinigende krachten. De obsidiaan stimuleert persoonlijke ontwikkeling door zelfinzicht te creëren en bagage uit het verleden op te ruimen. Het helpt de waarheid, de kern en de oorzaak naar boven te halen. Verdrongen, weggestopte ervaringen en emoties worden verwerkt waardoor ziekte, woede, verdriet of pijn afneemt. De steen kan als een spiegel werken bij het ontdekken wie men werkelijk is. Let wel op zowel de positieve en negatieve kanten van een persoonlijkheid worden aan het licht gebracht. De obsidiaan kan zeer krachtig werken. Heftige emoties kunnen naar boven komen en zelfinzichten kunnen confronterend zijn. Zeer gevoelige mensen kunnen deze steen beter onder begeleiding van een therapeut gebruiken of voor een andere steen kiezen. Wilt u toch graag de obsidiaan, kies dan voor de mildere varianten zoals de apachetranen of de sneeuwvlok obsidiaan.

Zwarte Obsidiaan Ruw

1 stuk Ruwe Zwarte Obsidiaan. Verpakt in een kartonnen doosje.

De obsidiaan voor diverse chakra’s

De obsidiaan edelsteen beschermt de aura en reinigt de chakra’s. Toch is de obsidiaan voornamelijk gericht op het basis chakra. De basis chakra wordt ook wel wortel chakra of stuitbeencentrum genoemd. De energie, die via dit chakra ons lichaam binnenkomt, geeft een gevoel van gronding, verbondenheid met de materie, de aarde. Dit resulteert in een gevoel van zekerheid, houvast. Het gevoel van “met beide benen op de grond staan”. De obsidiaan past dus perfect bij deze chakra.

De obsidiaan en sterrenbeelden

De obsidiaan edelsteen hoort bij de sterrenbeelden schorpioen en steenbok. Die op hun buurt weer horen bij de planeten Mars en Saturnus. De eigenschappen van Mars zijn daadkracht en aanpakken. Saturnus wordt als dwarsligger gezien. Deze geeft remming en discipline. Deze eigenschappen zorgen voor een heftig en krachtig geheel in samenwerking met de obsidiaan edelsteen.

De werking van obsidiaan

De Obsidiaan edelsteen beschermt tegen psychische aanvallen, vermindert negatieve geestelijke of spirituele invloeden en neemt negatieve energie uit de omgeving op. Denk hierbij aan straling van apparatuur. Maar ook beschermt de Obsidiaan vooral gevoelige mensen tegen aardstralen. Dit is een hypothetische straling, afkomstig uit de aarde. Deze straling kan slapeloosheid, zenuwachtigheid en zelfs kanker en andere kwalen veroorzaken. De obsidiaan bevordert ook helderheid van geest en verscherpt de zintuigen. Fysiek werkt de edelsteen pijnstillend, kramp opheffend, het stimuleert de spijsvertering, ontgift en verbetert de doorbloeding. De steen kan hierdoor ook helpen bij het hebben van koude handen en voeten.

Waarom kiezen voor obsidiaan?

Voor het mediteren is de regenboog obsidiaan een perfecte edelsteen. Maar de obsidiaan werkt in een elixer ook heel goed voor de huid en de ogen. Voor een fysieke werking is het beter om de edelsteen op of bij het lichaam te dragen. Kies in dit geval voor een mahonie obsidiaan of een sneeuwvlok obsidiaan. De obsidiaan is een sterk inzicht gevende en reinigende steen stimuleert als geen ander de persoonlijke groei. Ondanks de werking soms heftig is en pijnlijk kan zijn door het opwekken van zeer heftige emoties ten behoeven van de werking van weggestopte ervaringen en negatieve bagage. Daarbij kan de obsidiaan helpen tegen vele andere lichamelijke en geestelijke klachten en kwalen, hier een kleine opsomming van de meest belangrijke:

 • angst
 • blokkades
 • trauma’s
 • beperkende gedrags- en denkpatronen.
 • kramp opheffend
 • vitamine c tekort
 • negativiteit
 • fysieke pijn
 • koude handen en voeten
 • spierkrampen

Chemische eigenschappen van obsidiaan

Samenstelling SiO2, hardheid 5-5,5 en dichtheid 2,3-2,6

Vindplaatsen

Obsidiaan wordt onder andere gevonden in de Verenigde Staten (Yellowstone n.p.) en Schotland.

Verzorging

Edelstenen zijn volgens veel mensen levensvormen die oeroude aardekracht bezitten. Edelstenen worden daarom gebruikt voor allerlei energie werk. Heeft u een citrien edelsteen gekocht of gekregen? Dan is het verstandig om deze goed te verzorgen. Zo heeft u namelijk lang plezier van de energetische eigenschappen. Omdat de obsidiaan zo effectief negatieve energieën opneemt, is het belangrijk de steen na ieder gebruik onder stromend water te reinigen. Obsidiaan kan ook op alle andere manieren gereinigd en opgeladen worden. Als edelstenen, mineralen en kristallen goed verzorgd worden gaan ze over het algemeen vrij lang mee. Het is wel van belang dat u goed blijft letten op het uiterlijk van de steen. De kleur kan veranderen of er ontstaan barstjes. Dit zijn tekenen dat de steen uitgeput is en toe is aan vervanging.

Andere manieren van reinigen en opladen van de obsidiaan

De obsidiaan dient na ieder gebruik onder stromend water gereinigd te worden. Het is ook niet onverstandig om regelmatig een grondige reiniging te doen. Heeft u de steen net nieuw dan reinig de steen altijd eerst voor gebruik. Daarmee voorkomt u dat ‘vreemde’ energieën uw edelsteen verstoren. Andere methoden die u kunt gebruiken om uw obsidiaan te reinigen zijn:

 • Zout
 • Maanlicht
 • Rijst
 • Andere edelstenen
 • Wierook

Obsidiaan edelstenen geven kracht af als u ze gebruikt voor therapie, meditatie of ander energiewerk. Na een goede reiniging heeft de obsidiaan daarom ook weer nieuwe energie nodig om zijn werk te kunnen doen. U kunt de edelsteen na elk gebruik opladen, maar er ook voor kiezen dit wekelijks te doen. Manieren om de obsidiaan op te laden zijn onder andere:

 • Maanlicht
 • Edelstenen
 • Planten

Manieren om de obsidiaan in één keer te reinigen en op te laden

De obsidiaan dient vaker ontladen en opgeladen te worden dan andere edelstenen, juist omdat zijn werking zo krachtig is. Er zijn manieren waarmee u de obsidiaan in één keer reinigt en oplaad. Dit kan door de edelsteen in een Meru piramide te leggen en daar minimaal acht uur te laten. Volgens kenners kunnen kristallen ook ontladen en opladen door met hun eigen energie in aanraking komen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hele lage trilling. Ook een transformatieve energie zoals die van de geode of een visualisatie kan zoiets krachtigs bewerkstelligen. Denk aan manieren als:

 • Klank
 • Geode
 • Reiki of visualisatie

4 thoughts on “Obsidiaan: De complete gids tot deze edelsteen

  • Weet niet maar misschien dat ie niet bij je past of dat ie juist iets bij je naar boven haalt. Vraag zelf soms advies bij een paranormale lijn. Wel letten op de kosten natuurlijk.

Leave a Comment