Amethist: De complete gids tot deze edelsteen

De amethist is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige edelsteen met een glasachtige glans. Het is één van de bekendste edelsteensoorten en wordt al vanaf de Romeinse tijd gebruikt. Het aluminium en ijzer bepalen de kleur van een aantal kwartsvariëteiten. Kwartsvariëteiten worden in twee groepen verdeeld, te weten de macrokristallijne groep en cryptokristallijne groep. De amethist behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie. Amethist kwarts is vaak onbehandeld. Indien men het door middel van verhitten de kleur wil aanpassen, leidt dit verhitten vaak tot citrien, een gele variëteit, of de kleuren rood-bruin of groen ook wel prasioliet genoemd. De naam amethist is afgeleid van het Griekse woord amethustos dat betekent: tegen de roes of niet bedwelmend. Deze betekenis vindt zijn oorsprong in het oude bijgeloof dat de drager van een amethist beschermd wordt tegen de roeswerking van wijn. Van wijn die gedronken wordt uit een van amethist vervaardigde beker zou men namelijk niet dronken kunnen worden. Amethist kan door fel zonlicht verkleuren.

Waarvoor staat de amethist

amethystDe amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en helpt u om eerlijk te zijn naar uzelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van uw hoogste zelf. Het helpt u bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Daarnaast geeft de steen ook inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde mogelijk pijnlijke ervaringen verwerkt kunnen worden en ook vermijdend gedrag op dit vlak veranderd kan worden.

Amethist en voorhoofdchakra en kruinchakra

De amethist is bij uitstek de edelsteen voor de beschermende en zuiverende werking. Voor bewustwording, visualisatie en intuïtie. Het is dan ook niet gek dat de amethist gekoppeld wordt aan het voorhoofdchakra en de kruinchakra. Deze edelsteen helpt u om uzelf en andere te doorzien voor wat ze zijn net zoals de twee genoemde chakra’s doen. Niet voor niets wordt de voorhoofdchakra ook wel het derde oog genoemd. De kruinchakra staat voor kennis, verlichting, eenheid en verbinding met het universum. Het staat voor denkvermogen. De kruinchakra kenmerkt zich voornamelijk door het bewustzijn net als de amethist. Wanneer de energie goed kan doorstromen vanuit de voorhoofdchakra naar de kruinchakra, dan begrijpt u uw plek in het universum. U bent uzelf bewust van uw plek op deze wereld en u voelt zich verbonden met alles wat er om u heen leeft.

Amethist en sterrenbeelden

De amethist is verbonden aan de sterrenbeelden vissen en waterman. Dit komt omdat deze sterrenbeelden gekoppeld zijn aan de planeten Jupiter en Saturnus.

Mensen droegen vroeger al edelstenen om hun nek om de positieve invloed van de planeten dichterbij te halen. Jupiter staat voor het levensgeluk, ons sociale leven en onze kans van slagen. De positieve invloed van Saturnus is wijsheid, geduld, reflectie, ambitie, nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, concentratie, volwassenheid, uithoudingsvermogen, geduld en veiligheid.

amethist edelsteen

De werking van de amethist

De amethist is vanwege haar reinigende werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. In combinatie met bergkristal en rozenkwarts creëert het een harmonische sfeer. Omdat het de bovenste chakra’s stimuleert, kan het de intuïtie, spirituele groei en inzichten bevorderen, zeker voor mensen die aan het begin staan van hun spirituele pad. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen.

Waarom kiezen voor de amethist?

Edelstenen en kristallen werken ondersteunend maar zijn geen vervanging voor therapie. Raadpleeg bij klachten daarom altijd ook uw arts.  De amethist heeft een reinigende en zuiverende werking. Men zegt dat het gezicht wassen met water waarin de hele nacht een amethist heeft gelegen, een frissere uitstraling geeft. Het verschil zou al merkbaar zijn na vijf dagen. Verder kan de amethist als ondersteuning ingezet worden bij de volgende kwalen en klachten:

 • huidklachten
 • zonverbranding
 • jeuk
 • pijn
 • hoge bloeddruk
 • hoofdpijn
 • piekeren
 • nerveus gedrag
 • nachtmerries
 • stress en spanning
 • slapeloosheid
 • negatieve gedachten
 • trauma’s.
 • verslavingsproblemen
 • hormonale onbalans

Chemische eigenschappen van de amethist

Samenstelling SiO2, hardheid 7 en dichtheid 2,6.

Vindplaatsen

De amethist wordt onder andere gevonden in de Verenigde Staten, Brazilië, Sri Lanka, India, Uruguay, Rusland, Canada en Mexico. Maar Brazilië en Uruguay zijn de grootste vindplaatsen.

Verzorging

Voor een optimale werking van de amethist moet deze goed verzorgd worden. De positieve energie die de edelsteen aan zijn omgeving afgeeft moet namelijk regelmatig aangevuld worden. Dit noemt men het opladen van de edelsteen. De negatieve energie die de amethist in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet ook ontladen worden. Dit noemt men het reinigen van de edelsteen. Nadat u een edelsteen als de amethist heeft aangeschaft of gekregen heeft, is het verstandig om de edelsteen, voor u hem gaat gebruiken of bij u gaat dragen, even grondig te reinigen en op te laden. Hoe vaak u de edelsteen reinigt en oplaadt hangt af van waarvoor u hem gebruikt. Uw eigen gevoel hierbij is dus heel belangrijk. Als algemene richtlijnen zou u kunnen aanhouden dat als u een amethist gebruikt voor bijvoorbeeld een healing sessie, u hem ervoor oplaad en erna reinigt. Als u deze edelsteen bij u draagt aan bijvoorbeeld een ketting of in uw broekzak en deze gebruikt voor de geneeskrachtige of therapeutische werking, dan is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden. Als u een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of zelfs 1 keer per maand te reinigen en op te laden.

Manieren van reinigen en opladenvan de amethist

De edelsteen amethist kan goed tegen water en kan dus prima gereinigd worden in water. Reinigen met aarde, hematiet, wierook, salie of andere kruiden kan ook. Om de amethist op te laden kan beter worden gekozen voor het opladen door maanlicht dan door zonlicht. De amethist kan namelijk verkleuren of vervagen door het felle zonlicht en zijn mooie diepe kleur verliezen. De amethist is ook in staat om zichzelf op te laden door hem in een bakje bergkristal te leggen. Een Meru piramide is heel geschikt voor het opladen en reinigen van diverse edelstenen en dus ook de amethist. Piramides verzamelen en verhogen levensenergie, ook wel prana, chi of orgone genoemd. Binnen in een piramide worden positieve vibraties voortgebracht via resonantie. Laat de amethist in ieder geval minimaal acht uur reinigen en opladen.

3 thoughts on “Amethist: De complete gids tot deze edelsteen

 1. Ik heb in Brazilië een ketting met paarse amethisten hanger gekocht en eenmaal thuis is hij zwart verkleurd. Krijg ik de paarse kleur nog terug?

  • Het verkleuren van een paarse amethisten hanger naar zwart nadat je deze hebt gekocht, kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te begrijpen dat amethist, net als andere edelstenen, gevoelig kan zijn voor bepaalde omgevingsfactoren en behandelingen.

   Een mogelijke reden voor de verandering van kleur is blootstelling aan licht. Amethist kan verbleken of van kleur veranderen wanneer het wordt blootgesteld aan direct zonlicht of langdurige blootstelling aan fel kunstlicht. Het is mogelijk dat de amethist in uw ketting werd blootgesteld aan dergelijke omstandigheden tijdens het transport of opslag, waardoor de paarse kleur vervaagde en veranderde in zwart.

   Een andere mogelijkheid is dat de amethist behandeld is om zijn oorspronkelijke paarse kleur te verbeteren voordat je hem kocht. Sommige amethisten ondergaan een warmtebehandeling om de kleur te versterken of om ongewenste tinten te verwijderen. Deze behandelingen kunnen echter soms onstabiel zijn en de kleur kan veranderen na verloop van tijd.

   Helaas is het meestal niet mogelijk om de oorspronkelijke paarse kleur volledig terug te krijgen als de verkleuring al heeft plaatsgevonden. Edelstenen zoals amethist behouden over het algemeen hun nieuwe kleur, zelfs als ze worden blootgesteld aan verschillende reinigings- en herstelmethoden. Daarom is het onwaarschijnlijk dat u de paarse kleur van uw amethisten hanger volledig kunt herstellen.

   Als je echter nog steeds geïnteresseerd bent in het verbeteren van de kleur van je amethist, kun je overwegen om contact op te nemen met een professionele juwelier of edelsteenkundige. Ze kunnen je advies geven over mogelijke behandelingen of oplossingen die de kleur van de amethist kunnen verbeteren of herstellen. Houd er echter rekening mee dat deze opties mogelijk niet altijd succesvol zijn en dat er kosten aan verbonden kunnen zijn.

   Om toekomstige verkleuring te voorkomen, is het raadzaam om amethist en andere edelstenen op een veilige en zorgvuldige manier te behandelen. Vermijd langdurige blootstelling aan fel licht en bewaar ze op een koele, droge plaats wanneer ze niet worden gedragen. Het kan ook nuttig zijn om ze af te nemen met een zachte doek na gebruik om eventuele ophoping van vuil of oliën te verwijderen.

   Kortom, hoewel het moeilijk is om de paarse kleur van een amethisten hanger volledig te herstellen nadat deze zwart is verkleurd, kun je contact opnemen met een professionele juwelier of edelsteenkundige om mogelijke opties te bespreken. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat succes niet gegarandeerd is en dat er kosten aan verbonden kunnen zijn.

Leave a Comment