Zwarte toermalijn: De complete gids tot deze edelsteen

Zwarte ToermalijnToermalijn is niet één steen maar een hele familie. Toermalijn komt voor in zeer veel verschillende kleuren maar de zwarte toermalijn is de meest voorkomende soort. Zwarte toermalijn wordt ook wel schörl genoemd. Toermalijnkwarts is bergkristal met een soort naalden van zwarte toermalijn. Voor edelsteentherapie zijn de stenen met de effen kleuren het belangrijkste. Denk aan de rode, de groene en uiteraard de zwarte toermalijn. Ook de groen-roze toermalijn is een veel gebruikte soort. Tegenwoordig worden toermalijn edelstenen voornamelijk bij kleur genoemd. Vroeger werd de steen genoemd naar de vindplaats of de vinder, echter leidde dit tot een groot aantal verwarrende namen. De Nederlandse zeelui namen de toermalijn mee naar Europa vanuit Sri Lanka. De naam is waarschijnlijk ontstaan uit de taal Singalees die op Sri Lanka gesproken wordt. Het woord turamali betekend steen die as aantrekt. De zeelui gebruikte de toermalijn namelijk om as te verwijderen uit meerschuimen pijpjes. De dunne kristallen van de zwarte toermalijn werden ook veel gebruikt als pijpenrager. Toermalijn trekt as en kleine stofdeeltjes aan als deze statisch geladen is. Het kan ook zijn dat de naam ontstaan is uit het woord turmali, dat edelsteen met verschillende kleuren betekent.

1 Zwarte Toermalijn in Doosje

Toermalijn heeft een zeer sterke reinigende en beschermende werking. Deze prachtige zwarte toermalijn wordt ook wel Schörl genoemd.

Waarvoor staat de zwarte toermalijn

Volgens de Arabieren is de toermalijn de steen van de zon. Het versterkt het hart en beschermt mensen tegen onheil en nachtmerries. Toermalijn werkt aardend, beschermend, reinigend en neemt allerlei blokkades weg. Dit maakt deze edelsteen zeer geschikt als beschermmiddel tegen allerlei vormen van nativiteit. Denk hierbij aan energie en straling. Toermalijn werkt als een soort van schild, het helpt negatieve energie afvoeren of omzetten naar positieve energie.  De Toermalijn edelsteen heeft niet alleen een positieve werking op mensen en dieren. Ook planten en bomen genieten van de natuurlijke bescherming van de toermalijn en worden gestimuleerd in groei en bloei. Naast alle algemene eigenschappen heeft de zwarte toermalijn de sterkste aardende en beschermende werking. Hierdoor wordt deze vaak ingezet tegen negatieve energie van elektromagnetische straling van telefoons, computers en andere apparaten. Maar zwarte toermalijn werkt ook tegen zwarte magie, voodoo en vervloekingen en beschermt tegen toxinen en vervuiling.

De zwarte toermalijn en het basis chakra

Door de beschermende functie van de toermalijn en de hulp die u kunt ervaren bij het opheffen van blokkades door deze edelsteen, worden de aura energiebanen gereinigd en in balans gebracht. De kleur van de toermalijn bepaalt bij welk chakra bij de edelsteen hoort. De zwarte toermalijn hoort bij het basischakra. Deze voert ongewenste energieën af en veranderd negatief in positief.

De zwarte toermalijn en sterrenbeelden

Binnen de astrologie wordt er vanuit gegaan dat elk sterrenbeeld beheerst wordt door een planeet. Deze planeet is van invloed op de persoonlijkheid en het karakter van het sterrenbeeld. Bij iedere planeet hoort een edelsteen met dezelfde eigenschappen of eigenschappen die de negatieve karaktereigenschappen tegengaat. Alle toermalijnsoorten horen bij de sterrenbeelden vissen en weegschaal. De zwarte toermalijn hoort bij daarnaast ook bij de steenbok. De heersende planeet van de steenbok is Saturnus. Saturnus staat bekend als dwarsligger maar bedoelt het goed. Thema’s waar u gedurende uw leven mee worstelt dienen uw kracht te worden, de zwarte toermalijn zal u daarbij ondersteunen.

De werking van de zwarte toermalijn

De zwarte toermalijn helpt u in uw kracht te staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aannemen. Deze edelsteen werkt tegen negatieve gedachten en stimuleert kalmte en rust. Het helpt daarbij om lichaam, geest en ziel te verbinden tot één geheel. Fysiek heeft de zwarte toermalijn een zeer positieve werking op het immuunsysteem, maar ook op de rug, de spieren en het zenuwstelsel. Het helpt bij de ontwikkeling van wijsheid en creativiteit en stimuleert het geheugen en de concentratie. Zwarte toermalijn helpt teven om sterke botten, tanden, nagels en haren te krijgen.

Waarom kiezen voor zwarte toermalijn?

Edelstenen en kristallen werken ondersteunend maar zijn geen vervanging voor therapie. Raadpleeg bij klachten daarom altijd ook uw arts. Zwarte toermalijn helpt u de positieve kanten van situaties in te zien en beschermt tegen allerlei soorten stralingen zoals ultraviolet en röntgen. Maar zwarte toermalijn kan u ook ondersteunen bij de volgende klachten en kwalen:

 • opvliegendheid
 • overmatige transpiratie
 • gebrek aan concentratie
 • evenwichtsstoornissen
 • infecties
 • vergiftiging
 • zenuwpijnen
 • huidklachten
 • hormoonschommelingen
 • spijsverteringsproblemen

Chemische eigenschappen van zwarte toermalijn

Samenstelling Na(Li,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4, hardheid 7-7,5 en dichtheid:3,06.

Vindplaatsen

Zwarte toermalijn komt uit Sri Lanka, Brazilië, USA, Australië, Afghanistan en Afrika. Maar komt ook voor in de zandfractie in de Nederlandse Maaszanden.

Verzorging

Toermalijn kan onder invloed van fel zonlicht verkleuren, dit geldt echter niet voor de zwarte toermalijn. Deze is dus op iedere mogelijke manier te reinigen en op te laden. De positieve energieën die een edelstenen als de zwarte toermalijn afgeven, moeten namelijk regelmatig aangevuld worden. Dit noemt men het opladen van de edelsteen. De negatieve energie die de zwarte toermalijn heeft opgenomen uit zijn omgeving moet ook ontladen worden om zo de werking te behouden. Dit noemt men het reinigen van de edelsteen. Hoe vaak u de zwarte toermalijn reinigt en oplaadt hangt af van waarvoor u hem gebruikt. Gebruikt u de edelsteen voor een healing sessie, dan is het verstandig om deze ervoor op te laden en erna te reinigen. Als u een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of zelfs 1 keer per maand te reinigen en op te laden. Draagt u de zwarte toermalijn bij u voor geneeskrachtige of therapeutische werking zoals de meeste mensen dat doen? Dan is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden.

3 trommelstenen Zwarte Toermalijn

Toermalijn heeft een zeer sterke reinigende en beschermende werking. Deze prachtige zwarte toermalijn wordt ook wel Schörl genoemd.

Manieren van reinigen en opladen van de zwarte toermalijn

Zwarte toermalijn kan op vele manieren worden gereinigd en opgeladen, kies de manier die bij u past. U kunt de edelsteen bijvoorbeeld minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar ook in een beekje of in de branding. Ook door een zwarte toermalijn in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Door kruiden als salie te branden en de zwarte toermalijn door de rook te halen kunt u de steen ook reinigen.
Wierook werkt hetzelfde. Methoden om de zwarte toermalijn op te laden zijn:

1 thought on “Zwarte toermalijn: De complete gids tot deze edelsteen

 1. 3 jaar geleden had mijn echtgenote een nieuw batterijtje in haar horloge nodig. Ze heeft een zwarte toermalijn ( 9 jaar oud) op het horloge gelegd ( ongeveer 4 dagen ). De batterij bleek te zijn opgeladen. Het horloge heeft er een jaar op gelopen. Gisteren heeft ze het voor de derde keer herhaald en iedere keer lukt het het batterijtje weer op te laden. Al drie jaar lang. Is dit fenomeen bekend??

Leave a Comment