Hematiet: De complete gids tot deze edelsteen

Hematiet edelsteenHematiet is een vrij zware, roodbruin tot zwartgrijs ijzerachtige glanzende steen. Onder de ijzererts is dit de belangrijkste ijzeroxide. Hematiet is licht magnetisch. Net als ijzer roest deze edelsteen als het nat wordt. Een ruwe hematiet heeft vaak roodbruine verweringskorsten. Deze lijken op gestold bloed of wondkorsten. Poedervormige hematiet houdende klei staat ook bekend als rode oker. Deze kleurstof werd lange tijd gebruikt in bijvoorbeeld rouge. Bevat dit mengsel ingesloten water dan krijgt het een gele kleur en noemt men het gele oker.

Hematiet kent vele uiterlijke vormen en heeft daardoor ook diverse namen zoals ijzerglans, ijzerglimmer, rode glaskop, zwarte diamant of als de steen rond geslepen is zwarte parel. De naam hematiet betekent letterlijk bloedsteen en is afgeleid van het Griekse woord haema lithos. Deze opvallende naam heeft de hemaliet te danken aan de roest. Bij het slijpen van de steen wordt het koelwater bloedrood. Vraagt u echter in België om een bloedsteen en niet om een hematiet dan krijgt u een heliotroop die groenkleurig is met rode spikkels. Hematiet is de nationale steen van Zweden en ook van de staat Alabama in Amerika.

Waarvoor staat de hematiet

De rode steenlagen waar onder andere de welbekende roze cottages in Engeland mee gebouwd zijn hebben hun kleur te danken aan hematiet. Het is een belangrijk bouwmateriaal. In de prehistorie was hematiet gemengd met klei een heilig poeder. Hiermee werden de lichamen van de doden ingesmeerd. De poedervorm was ook een pigment om verf van te maken. In Egypte gebruikte men amuletten van hematiet die op het hoofd van de overledenen gelegd werden voor de reis naar het dodenrijk. Daarnaast werd hematiet gebruikt als medicijn tegen hysterie en ontstekingen.

In de 17e eeuw maakten de Europese kolonisten in Noordoost-Amerika kennis met de Mi’kmaq. Dit volk had als bijnaam de roodgeverfde mensen. Tijdens rituelen smeerden zij zich namelijk in met rode oker. Sindsdien worden alle oorspronkelijke bewoners van Amerika roodhuid genoemd.

De hematiet voor de aardechakra en het basischakra

Hematiet edelsteenDankzij de sterk aardende werking van Hematiet behoort deze edelsteen tot het aardechakra en het basischakra. Als de hematiet op het basischakra gelegd wordt zal deze verwarmen. Hematiet helpt u compleet uzelf te zijn. Het geeft vertrouwen en zet u met beide benen stevig op de grond, zowel letterlijk als figuurlijk. Hematiet in combinatie met de moldaviet edelsteen zorgt voor het veilig tot stand brengen van een verbinding met buitenaardse lichtdimensies en wezens.

De hematiet en sterrenbeelden

In de Romeinse tijd al, associeerde men rode hematiet met Mars. Dit was de god van strijd en oorlog. De Romeinse mannen geloofden dat hematiet hen zou beschermen tegen verwondingen. De vrouwen gebruikten de gepolijste plaatvormige hematiet, ook wel speculariet genoemd, als spiegel. De hematiet is gekoppeld aan het sterrenbeeld ram. En de ram behoort tot de planeet Mars. Lef, doorzettingsvermogen en moed zijn kernbegrippen van deze planeet. Mars geeft aan hoe u het leven tegemoet treedt. Hematiet beschermd tegen hekserij, het boze oog en waarschuwt u  in uw dromen voor naderend onheil.

3 Hematiet trommelstenen

De hematiet steen wordt gezien als één van de krachtigste aardingsstenen en is daarom dé steen bij uitstek om aan te schaffen. Hij zorgt ervoor dat alle negatieve energie wordt omgezet in iets positief en de drager weer op één lijn zit. Deze steen wordt ook vaak ingezet bij verslavingen omdat hij...

De werking van hematiet

Hematiet is een sterk aardende en beschermende edelsteen. Deze werkt harmoniserend en kan oude negatieve gedragspatronen doorbreken. Hematiet heeft een goede invloed op de samenstelling van het bloed en de werking van de hartfuncties. Het bevorderd ijzeropname en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Hematiet is ook een steen die meer zelfvertrouwen geeft en bijdraagt aan het hebben van meer zelfrespect en wilskracht. Het maakt u bewust van wat u nodig heeft. Daarbij transformeert hematiet negatieve energie in positieve energie. Hematiet geeft u de warmte en energie van moeder aarde.

Hematiet wordt al eeuwen lang gebruikt als edelsteen omdat het een goede talisman is, maar ook omdat het een mooie steen is om te dragen. Hematiet is de ideale steen als het gaat om het reinigen van de atmosfeer in een bepaalde ruimte. Het absorbeert de aardstraling. Heeft u last van deze stralingen? Plaatst u dan een bol of een grote trommelsteen op de grond waar de aardstraling geconstateerd is. Ook tegen klachten als bloedarmoede of bij het stelpen van bloedende wonden wordt deze edelsteen gebruikt. Eigenlijk is de hematiet hét middel tegen allerlei ziektes van het bloed.

Waarom kiezen voor hematiet?

Hematiet kan op het lichaam gedragen worden. Ook is het mogelijk om de edelsteen op het lichaam te leggen. Men maakt er ook edelsteenwater of elixer van. Dit zijn wel indirecte methodes waarbij het water niet in aanraking komt met de steen zelf. Hematiet heeft een krachtige werking op het bloed. Ook heeft Hematiet een gunstige werking op de darmen en kan de steen helpen bij klachten van diarree.

Dankzij de sterk absorberende werking en de kracht die de hematiet heeft op het versterken van de wil om te leven, is het een ideale edelsteen om bijvoorbeeld verslavingen te doorbreken.

De steen trekt een beschermend schild op tussen de drager en de boze buitenwereld. Met zegt dat een piepklein trommelsteentje hematiet in uw portemonnee muntgeld aantrekt. Hematiet kan u ook helpen bij het afvallen. Als u de ketting met kralen van hematiet draagt verhoogt het uw verbranding. Daarbij kan de hematiet helpen tegen vele andere lichamelijke en geestelijke klachten en kwalen, hier een kleine opsomming van de meest belangrijke:

 • ontstoken oogleden
 • hoofdpijn
 • aambeien
 • neusbloedingen
 • wintertenen en winterhanden
 • slapeloosheid
 • kramp in benen
 • pijn
 • tandenknarsen
 • dwangmatige handelingen
 • malende gedachten
 • allergieën
 • ijzergebrek
 • menstruatieklachten
 • spataderen
 • hormonale verstoringen

Chemische eigenschappen van hematiet

Samenstelling Fe2O3, hardheid 5-6 en dichtheid 5,2.

3 Hematiet trommelstenen

De hematiet steen wordt gezien als één van de krachtigste aardingsstenen en is daarom dé steen bij uitstek om aan te schaffen. Hij zorgt ervoor dat alle negatieve energie wordt omgezet in iets positief en de drager weer op één lijn zit. Deze steen wordt ook vaak ingezet bij verslavingen omdat hij...

Vindplaatsen

Hematiet wordt onder andere gevonden in Engeland, Italië, Australië, Mexico, Brazilië en Canada.

Verzorging

De hematiet is een zelfreinigende steen. Dat betekent dat deze edelsteen opgenomen energie zelfstandig laat afvloeien naar de aarde. Hematiet helpt dus straling oplossen en allerlei blokkades rondom ons absorberen, maar kan zichzelf ook ontladen. Ook negatieve invloeden als gevolg van bepaalde planeetstanden, negativisme of zwarte magie kunnen zo opgelost worden. Om deze reden wordt de hematiet ook gebruikt om andere edelstenen te ontladen en te reinigen.

Let wel op dat de hematiet die u draagt niet mat wordt. Als u de steen langdurig draagt kan dit het geval zijn. De steen verliest zijn positieve werking en kan op zo’n moment een gevaar worden voor zijn eigenaar. Stop uw hematiet in dat geval terug in de aarde en bedank de steen voor zijn goede hulp en ga op zoek naar een nieuwe hematiet. Ook als u de hematiet bijvoorbeeld onder het douchen omhoudt is het van groot belang dat u de steen goed afdroogt. Een hematiet die in contact met water komt kan namelijk gaan roesten.

Leave a Comment