Citrien: De complete gids tot deze edelsteen

Citrien EdelsteenCitrien hoort tot de macrokristallijne kwarts familie en vormt ook mooie grote kristallen. De zijkanten van de kristallen vertonen kenmerkende dwarsstreepjes. Cristien is geel of oranjenruin van kleur. De mooie kleur van de citrien ontstaat door ingesloten ijzer en aluminium.  De citrien is een vrij zeldzame edelsteen en wordt daarom vaak nagemaakt door amethist of rookkwarts te verhitten tot 500 graden Celsius. Deze varianten werken uiteraard minder krachtig dan de natuurlijk voorkomende citrien. De smokey citrien is een combinatie van de officiële citrien en de rookkwarts en bevat daardoor de eigenschappen van beide stenen.

Citrien en amethist kunnen ook in één steen voorkomen, het resultaat wordt ametrien genoemd. De gemanipuleerde amethist wordt verkocht onder handelsnamen als bahia citrien en medeira citrien. Een echte citrien kan op de markt ook verkocht worden onder de naam topaaskwarts, pseudotopaas of topaas safraniet. Dit komt omdat gele edelstenen circa het jaartal 1930 allemaal topaas genoemd werden. Om een echte topaas weer van een citrien te onderscheiden, wordt meestal de naam edeltopaas gebruikt.

Waarvoor staat de citrien

In de Romeinse tijd werd de citrien gezien als een stukje van de zon. Men dacht dat de edelsteen het zonlicht had geabsorbeerd. De citrien werd gebruikt om rampspoed en duisternis tegen te gaan. Het hielp bij een voorspoedig, gezond en lang leven. De citrien werd op het borstschild van de Romeinse soldaten gemaakt. In de Middeleeuwen werd de citrien voorgeschreven als middel tegen depressie en klachten door vanwege gebrek aan licht zoals voorjaarsmoeheid.

Citrien zou zorgen voor een lang en gelukkig huwelijk en daarom vaak ook als huwelijkscadeau gegeven in de vorm van hangertjes en ringen. Citrien is een hartverwarmende, vrolijk stemmende en zonnige steen. Deze edelsteen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, stimuleert zelfverwerking en extraversie.

De citrien voor diverse chakra’s

Citrien KristallenCitrien edelsteen beschermt de aura en reinigt de chakra’s. Citrien hoort vooral bij de zonnevlechtchakra maar kan ook uitstekend op alle andere chakra’s gelegd worden. Door de citrien op de zonnevlechtchakra te leggen, ontspant deze waardoor een algehele lichamelijke ontspanning ontstaat. Door deze edelsteen op de thymus te leggen zal depressie verminderd worden.

Draagt u de citrien op de hoogte van de thymus (de ruimte tussen het borstbeen en de luchtpijp) dan zal de zonnige kant van het leven getoond worden. Citrien maakt vrolijk en actief en werkt het sterkste als je de steentjes als oorbellen draagt, het brengt dan de hersenhelften in balans.

De citrien en sterrenbeelden

De sterrenbeelden Tweelingen, Stier, Maagd, Leeuw en Boogschutter behoren allemaal bij de citrien. Dat betekent dat zowel Mercurius, Venus, de Zon en Jupiter gekoppeld zijn aan de Citrien. De Zon staat voor je identiteit. Mercurius is de planeet van beweging en communicatie. Liefde en romantiek kenmerken de planeet Venus. Jupiter staat voor levensgeluk, overtuiging, hoop en groei.

De werking van citrien

Citrien geeft energie, geluk en helpt bij zelfdestructief gedrag zoals angsten en depressies. Maar deze edelsteen stimuleert ook de spijsvertering en helpt bij het voorkomen van infecties van de nieren en de blaas. Mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben veel baat bij citrien. Als u een kleine citrien in uw portemonnee stopt zegt men dat dit geld aan kan trekken. Draag dagelijks de citrien bij u om geluk en zelfverzekerdheid te ontvangen.

3 Citrienpuntjes in Doosje

De prachtig en unieke Citrien werkt vooral opbeurend en trekt succes & geluk naar je toe. Geleverd met 3 puntjes in verschillende grootte in een doosje.

Waarom kiezen voor citrien?

Citrien absorbeert allerlei soorten negatieve energie en transformeert of verstrooit het en laat het afvloeien naar de aarde. De sten is daarom goed voor zowel mensen, als planten, dieren en het milieu. Daarbij is de citrien vooral een zeer fijne beschermsteen voor mensen die gevoelig zijn voor stralingen. Citrien maakt extravert en creatief. Deze edelsteen houdt je alert en geeft je zelfvertrouwen en een goed humeur. Het helpt bij de zelfacceptatie en voorkomt faalangsten. Daarbij kan de citrien helpen tegen vele andere lichamelijke en geestelijke klachten en kwalen, hier een kleine opsomming van de meest belangrijke:

 • opgeblazen gevoel
 • bot en gewrichtsklachten
 • ouderdomssuikerziekte
 • maagklachten
 • angsten
 • stress en burn-out
 • verwerken van teleurstellingen

5 Stukjes Verhitte Citrien

Citrien is een zonnige steen die verwarmende eigenschappen heeft. Hij helpt je depressies te bestrijden.

Chemische eigenschappen van citrien

Samenstelling SiO2, hardheid 7 en dichtheid 2,6.

Vindplaatsen

De meeste citrien wordt gevonden in Brazilië.

Verzorging

Elke steen heeft zijn eigen kracht en kwaliteiten zo ook de citrien. Deze ontleend energie van de aarde. Edelstenen zijn volgens veel mensen levensvormen die oeroude aardekracht bezitten. Edelstenen worden daarom gebruikt voor allerlei energie werk. Heeft u een citrien edelsteen gekocht of gekregen? Dan is het verstandig om deze goed te verzorgen. Zo heeft u namelijk lang plezier van de energetische eigenschappen. Dit doet u door de citrien regelmatig te reinigen, op te laden en veilig te bewaren.

Als edelstenen, mineralen en kristallen goed verzorgd worden gaan ze over het algemeen vrij lang mee. Het is wel van belang dat u goed blijft letten op het uiterlijk van de steen. De kleur kan veranderen of er ontstaan barstjes. Dit zijn tekenen dat de steen uitgeput is en toe is aan vervanging. De meeste edelstenen kunnen eenvoudig met water gereinigd worden. De citrien kan beter niet met te fel zonlicht in aanraking komen. Gebruik liever een andere methode voor het reinigen en opladen van deze edelsteen.

Manieren van reinigen en opladen van de citrien

Door de Citrien te reinigen, maakt u deze vrij van opgenomen negatieve energie. Reinig nieuwe stenen altijd voor het eerste gebruik. Daarmee voorkomt u dat ‘vreemde’ energieën uw edelsteen verstoren. De methoden die u kunt gebruiken om uw citrien te reinigen zijn:

 • Zout
 • Maanlicht
 • Rijst
 • Andere edelstenen
 • Wierook

Citrien edelstenen geven kracht af als u ze gebruikt voor therapie, meditatie of ander energiewerk. Na een goede reiniging heeft de citrien ook weer nieuwe energie nodig om zijn werk te kunnen doen. U kunt de edelsteen na elk gebruik opladen, maar ook wekelijks. Manieren om de citrien op te laden zijn onder andere:

 • Maanlicht
 • Edelstenen
 • Planten

3 Citrienpuntjes in Doosje

De prachtig en unieke Citrien werkt vooral opbeurend en trekt succes & geluk naar je toe. Geleverd met 3 puntjes in verschillende grootte in een doosje.

Manieren om de citrien in één keer te reinigen en op te laden

Er zijn er ook manieren waarmee u de citrien in één keer reinigt en oplaad. Dat gebeurt volgens kenners als kristallen met hun eigen energie in aanraking komen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hele lage trilling. Ook een transformatieve energie zoals die van de geode of een visualisatie kan zoiets krachtigs bewerkstelligen. Denk aan manieren als:

 • Klank
 • Geode
 • Reiki of visualisatie

Leave a Comment