de maan

10 Interessante feiten over de maan

Onze maan is al eeuwenlang een bron van fascinatie. Hij is helder, hij is rond en hij is er altijd, schijnbaar starend naar ons. Hoewel we naar de maan en terug zijn geweest (letterlijk!), zijn er nog veel dingen die we niet weten over de enige natuurlijke satelliet van de aarde. Hier zijn 10 interessante feiten over de maan die je misschien nog niet wist.

1. De maan is niet rond.

Hoewel hij rond lijkt als we hem vanaf de aarde bekijken, is hij eigenlijk een beetje eivormig. Dat komt omdat de rotatie van de maan niet perfect is afgestemd op zijn baan om de aarde, waardoor hij een elliptische vorm heeft.

2. De maan heeft geen atmosfeer.

Dit betekent dat er op de maan geen wind of weer is. De oppervlaktetemperatuur varieert ook sterk, van -233 graden Celsius tijdens een maannacht tot 123 graden Celsius overdag.

3. De maan krimpt

Als de maan afkoelt, krimpt hij langzaam. Dit veroorzaakt rimpels of “duwfouten” op het oppervlak. Deze duwfouten zijn scheuren waar een deel van de maankorst over een naburig deel opgestuwd.

4. De maan heeft donkere plekken

Deze donkere vlekken, “maria” (Latijn voor “zeeën”) genoemd, zijn eigenlijk lavastromen die lang geleden zijn afgekoeld en gestold. Maria’s bedekken ongeveer 16% van het maanoppervlak.

5. Er is water op de maan

In 2009 vond NASA’s Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) bewijs voor water op de maan. Het LCROSS-team ontdekte dat de inslag van de Centaur bovenste trap van het ruimtevaartuig een pluim veroorzaakte.

6. De donkere kant van de maan is een mythe.

Beide kanten van de maan ervaren dag en nacht, net als wij hier op aarde! Maar door de manier waarop de maan om de aarde draait, kunnen we vanaf onze planeet maar één kant zien. De maansteen aan beide kanten is echter eigenlijk gewoon hetzelfde.

maan

7. De eerste persoon die op de maan liep was Neil Armstrong in 1969

Hij sprak de beroemde uitdrukking: “Dat is een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de mensheid” toen hij zijn eerste stappen zette. Samen met Buzz Aldrin werd hij één van de eerste mannen op de maan.

8. Je zou op de maan minder wegen dan op aarde!

Dat komt omdat de zwaartekracht op de maan slechts 1/6 is van die op aarde. Dus als je op aarde 100kg weegt, weeg je op de maan slechts 16,67 kg.

9. Een dag op de maan, of een “maandag”, duurt 29½ dag

dat is bijna een maand! Dit komt omdat de maan er 29½ dag over doet om eenmaal volledig rond de aarde te draaien. Dus één dag op aarde is gelijk aan twee weken op de maan.

10. De maan verwijdert zich langzaam van de aarde

De maan verwijdert zich geleidelijk aan steeds verder van de aarde, met een snelheid van ongeveer 3,8 cm per jaar. Maar maak je geen zorgen, hij zal niet snel verdwijnen! Hij zal er nog miljarden jaren zijn.

De volgende keer dat je naar de maan kijkt, denk dan aan deze 10 interessante feiten over onze hemelse buurman! En als je je geïnspireerd voelt om meer te leren over de ruimte, bekijk dan zeker enkele van onze andere blog posts over alles wat met astronomie te maken heeft!

Leave a Comment