Rozenkwarts: De complete gids tot deze edelsteen

De edelsteen rozenkwarts behoort tot de kwarts-familie. Kwarts is een belangrijk mineraal in stollingsgesteenten. Kwarts ontstaat bij het afkoelen van een gesmolten silicaatmassa of orthokiezelzuur. De grootste stukken kwarts ontstaan door de invloed van heet water op gesteenten. De kleur van de rozenkwarts varieert van donkerroze tot heel licht bijna doorschijnend glasachtig roze. De kleur gevende stoffen in de rozenkwarts zijn titanium en mangaan. Deze edelsteen is vaak gebarsten en meestal iets troebel. De kleur van de rozenkwarts kan verbleken in vel zonlicht.

Waarvoor staat de rozenkwarts

Zoals de rozenkwarts eruit ziet, zo is ook zijn werking, lief en zacht. Vooral kinderen zijn dol op deze edelsteen vanwege de natuurlijke zachte afstemmingen die zij zelf ook nog hebben. Toch is de rozenkwarts er voor alle levensfasen. In de pubertijd is deze kwarts een goed hulpmiddel voor de groei naar volwassenheid terwijl de edelsteen het gevoel van de beschermende veiligheid van de kindertijd stimuleert. Voor volwassenen zijn de rozenkwarts edelstenen goed om in contact te blijven met het “eigen” gevoel. Wordt de rozenkwarts in de leefruimte geplaatst dan zorgt deze voor zachtheid, creativiteit en liefde.

Rozenkwarts en het hart chakra

Rozenkwarts edelstenenRozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde, precies zoals de kleur van deze edelsteen weergeeft. Het gaat hierbij niet alleen om de romantische liefde, maar ook de liefde voor familie vrienden, spirituele liefde en de zeker ook de liefde voor jezelf. De steen werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. Het hart chakra en dus ook de rozenkwarts staat voor ongebroken en ongeschonden. Ons hart blijft kloppen en vibreren in een onafgebroken ritme. Lucht heeft te maken met adem en beweging en daarbij hoort de uitdrukking, je hart luchten. Uiteraard worden hierbij ook de longen, de bloedsomloop, het middenrif en het bovenste gedeelte van onze rug gestimuleerd.

Rozenkwarts en sterrenbeelden

Vroegere werden edelstenen geassocieerd met planeten. Elk sterrenbeeld heeft een heersende planeet, waardoor de edelsteen van die planeet automatisch gekoppeld werd aan het sterrenbeeld. Mensen droegen de edelstenen om hun nek om de invloed van de planeten dichterbij te halen. Sterrenbeelden die gekoppeld zijn aan de rozenkwarts zijn stier, weegschaal en kreeft. De planeten die bij deze sterrenbeelden horen zijn Venus en de Maan.

De werking van de rozenkwarts

De rozenkwarts trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook zelfliefde en zelfacceptatie. Deze edelsteen helpt u om lief te hebben en om u open te stellen voor het ontvangen van liefde. Rozenkwarts bevordert vergeving, empathie, compassie, openheid, behulpzaamheid en tolerantie, naar zowel anderen als naar uzelf en vermindert eenzaamheid. Daarnaast werkt de edelsteen kalmerend bij boosheid, angst of stress en bevordert het geestelijke rust en emotionele genezing bij bijvoorbeeld trauma’s en verlies. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, maar ook op de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt het duizeligheid. Tenslotte helpt de werking van rozenkwarts bij ouderdomskwalen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. De rozenkwarts is ook heel geschikt voor in de slaapkamer bij baby’s en kinderen die moeite hebben met alleen zijn.

3 Rozenkwarts Trommelstenen

Rozenkwarts is DE steen voor liefde en het hart.

Waarom kiezen voor de rozenkwarts?

Edelstenen en kristallen werken ondersteunend maar zijn geen vervanging voor therapie. Raadpleeg bij klachten daarom altijd ook uw arts. De rozenkwarts is een rustgevende steen voor in elke kamer en kan als ondersteuning ingezet worden bij de volgende kwalen en klachten:

 • hoge bloeddruk
 • brandwonden
 • vruchtbaarheidsproblemen
 • apathie
 • duizeligheid
 • verwarring
 • vergeetachtigheid
 • dementie
 • ziekte van Alzheimer
 • ziekte van Parkinson
 • stress gerelateerde klachten en aandoeningen
 • overspannenheid of burn-out
 • benauwdheid
 • buikkrampen en verstoppingen
 • nachtmerries

Chemische eigenschappen van rozenkwarts

Samenstelling SiO2, hardheid 7 en dichtheid 2,6.

Vindplaatsen

Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Brazilië, Japan, India, Madagaskar

Verzorging

Voor een optimale werking van de rozenkwarts moet deze goed verzorgd worden. De positieve energie die de edelsteen aan zijn omgeving afgeeft moet namelijk regelmatig aangevuld worden. Dit noemt men het opladen van de steen. De negatieve energie die de rozenkwarts in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet ook ontladen worden. Dit noemt men het reinigen van de steen.

Nadat u een edelsteen als de rozenkwarts heeft aangeschaft of gekregen heeft, is het verstandig om de edelsteen, voor u hem gaat gebruiken of bij u gaat dragen, even grondig te reinigen en op te laden. Ook als de steen dof lijkt te worden na gebruik of als er barstjes in komen, is dit een teken dat de steen gereinigd en opgeladen moet worden. Hoe vaak u vervolgens de steen reinigt en oplaadt hangt af van waarvoor u hem gebruikt. Uw eigen gevoel hierbij is dus heel belangrijk.

1 RozenKwarts in Doosje

Rozenkwarts is DE steen van het hart en de liefde. De Steen werkt goed in op je chakra en helpt je om het hart te openen.

Als u gevoelig bent voor de energie van de rozenkwarts, laat u dan vooral leiden door de edelsteen zelf. Voelt u dat de werking van de rozenkwarts afneemt of heeft de steen veel negatieve energie opgenomen, verzorg de steen dan op dat moment. Als algemene richtlijnen zou u kunnen aanhouden dat als u een steen gebruikt voor bijvoorbeeld een healing sessie u hem ervoor en erna reinigt. Als u een rozenkwarts bij u draagt aan bijvoorbeeld een ketting of in uw broekzak en deze gebruikt voor de geneeskrachtige of therapeutische werking, dan is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden. Ook dit is wel een beetje afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt. Als u een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of zelfs 1 keer per maand te reinigen en op te laden.

Manieren van reinigen en opladen van rozenkwarts

Rozenkwarts is een makkelijke edelsteen en kan in principe op alle manieren gereinigd en opgeladen worden, bescherm de steen wel tegen fel zonlicht want dit kan de kleur van rozenkwarts doen verbleken.

De meest gebruikte reinigingsmethoden voor de rozenkwarts zijn:

 • Stromend water
 • Aarde
 • Hematiet
 • Salie of andere reinigende kruiden
 • Wierook (met name sandelhout)
 • Amethist
 • Seleniet
 • Meru piramide

Een andere gekende techniek is om je rozenkwarts-kristal een nacht te laten soaken in een bad van organische witte thee; dit wordt gezien als een zuiverend bad die helpt het maximum aan puurheid terug te brengen in je kristal.

De meest gebruikte oplaadmethoden voor de rozenkwarts zijn:

Leave a Comment