Jade Kristalen

Jade: De complete gids tot deze edelsteen

Jade edelsteenJade is een lastig herkenbare edelsteen. Dit komt omdat jade in de handel bestaat uit meerdere mineralen waarvan de bekendste jadeïet en nefriet zijn. Daarnaast zijn er ongelooflijk veel imitaties. Jade kan allerlei kleuren hebben, dit is afhankelijk van de samenstelling en de insluitsels. Jade heeft in de meeste gevallen donkere vlekken van magnetiet. Jadeïet heeft een typerende groene kleur die die ontstaat door chroom en ijzer. Hoe meer ijzer, hoe groener de edelsteen. Hoe meer chroom hoe briljanter het groen is. Nefriet is taaier dan jadeïet. Het komt ook vaker voor dan jadeïet. Jade is weliswaar meestal groen, maar kan ook grijs, zwart, rood, paars, roze, lila, wit, geel of bruin zijn. De steen heeft bovendien een vezelige structuur, wat verwerking lastig maakt. De meest gewaardeerde en dure soort jade is smaragdgroen, en heet wel Imperial jade. Andere familieleden van de jadestenen jadeïet en Nefriet zijn de lichtgroene albietjadeïet, de mosgroene tot groenzwarte chloromelaniet en de maw-sit-sit die lichtgroen tot grasgroen met zwarte vlekken en strepen kan zijn. Alle mineralen uit de jadefamilie worden veelvuldig gebruikt in de edelsteentherapie. Dit vanwege de variëteit aan helende krachten bij klachten en kwalen. De bekendste kracht is de werking op blaas en nieren.

Waarvoor staat jade

Jade is de nationale steen van de Amerikaanse staten Alaska, Californië en Wyoming. Jade is ook de nationale steen van China. Onder de naam greenstone is nefriet de nationale steen van Nieuw-Zeeland. Jade werd vroeger verwerkt in allerlei gebruiksvoorwerpen zoals waterpijpen, kalligrafeerpenselen en sieraden. Door de steen dagelijks te beroeren, zou het de bezitter goed vergaan. Jade werd ook vaak meegegeven aan de doden, voor een gelukkig verblijf in het hiernamaals. De kleine voorwerpjes of amuletten werden op het gezicht of de borst van de overledene gelegd. Rijke mensen droegen in hun graf zelfs kleding die geheel van plaatjes jade was gemaakt. Midden-Amerika stond de groene jade voor geluk, voorspoed, lang leven en onsterfelijkheid.

De jade en de hartchakra

jade edelstenenJade werkt eigenlijk in op alle chakra’s, maar vooral het hartchakra vaart wel bij deze edelsteen. Jade heelt namelijk een beschadigd hartchakra. Vanuit de zonnevlecht stimuleert en heelt jade het gehele zenuwstelsel. Jade versnelt daarbij het reactievermogen, zowel geestelijk als lichamelijk. Het helpt bij het vinden van het levensdoel en zorgt dat u zich prettig voelt in dit leven. Deze edelsteen zorgt ervoor dat de ziel en de geest volledig versmelten met het lichaam. Men zegt dat door het dragen van jade tijdens de slaap, mooie dromen met kennis en wijsheid ervaren worden. Jade beschermt ook tegen fysiek en geestelijk letsel en is daarom zo geliefd als amulet.

Jade en sterrenbeelden

De verschillende soorten jade edelstenen behoren allemaal bij de sterrenbeelden weegschaal, vissen en kreeft. Soms past de ene soort beter bij een specifiek sterrenbeeld. In vroegere tijden werden stenen geassocieerd met planeten. Elk sterrenbeeld heeft een heersende planeet, waardoor de steen van de planeet automatisch gekoppeld werd aan het sterrenbeeld. Jupiter, venus en de maan zijn de planeten die gekoppeld zijn aan deze sterrenbeelden en dus aan jade. Liefde en romantiek kenmerken de planeet Venus. Jupiter staat voor levensgeluk, overtuiging, hoop en groei. De maan is verbonden met gevoel en emotie.

De werking van jade

jade kristalJade leert u luisteren naar uw eigen lichaam, het stimuleert verstandig te eten en te leven. Jade maakt tevreden en blijmoedig en geeft zin voor de realiteit. Deze edelsteen bevordert positieve energie en beschermt tegen negatieve invloeden. Het zet aan tot creativiteit en versnelt genezingsprocessen zowel geestelijk als lichamelijk. Jade maakt rustig en kalmeert en geeft inzicht in moeilijke en onoverzichtelijke situaties. Het geeft kracht om in moeilijke situaties door te gaan en daarom is Jade een uitstekende edelsteen bij de verwerking van traumatische of verdrietige gebeurtenissen. Maar jade stimuleert ook bevruchting, beschermt moeder en kind tijdens de zwangerschap en zorgt voor een voorspoedige bevalling.

Waarom kiezen voor de jade?

Edelstenen en kristallen werken ondersteunend maar zijn geen vervanging voor therapie. Raadpleeg bij klachten daarom altijd ook uw arts. De jade kan als ondersteuning ingezet worden bij de volgende klachten en kwalen:

 • suikerziekte
 • hartritmestoornissen
 • alvleesklier problemen
 • problemen met het immuunsysteem
 • hoge bloeddruk
 • hormonale problemen
 • vruchtbaarheidsproblemen
 • huidproblemen
 • heling van littekens
 • reumatische klachten
 • oedeemvorming
 • blaasproblemen
 • maagklachten

Chemische eigenschappen van jade

Samenstelling NaAl(Si2O6), hardheid 6,5-7 en dichtheid 3,3-3,5.

Vindplaatsen

Jade wordt vooral gevonden in Birma, China, Japan en Rusland. Nefriet wordt vooral gevonden in Nieuw Zeeland, Australië, Canada en Italië en Taiwan

Verzorging

De positieve energie die een edelsteen als de jade aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden. Dit noemt men het opladen van de edelsteen. De negatieve energie die de jade heeft opgenomen uit zijn omgeving moet ook ontladen worden. Dit noemt men het reinigen van de edelsteen. Jade kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden. Hoe vaak u de edelsteen reinigt en oplaadt hangt af van waarvoor u hem gebruikt. Gebruikt u de jade voor een healing sessie, dan is het verstandig om deze ervoor op te laden en erna te reinigen. Als u de jade bij u draagt aan bijvoorbeeld een ketting of in uw broekzak en deze gebruikt voor de geneeskrachtige of therapeutische werking, dan is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden. Als u een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of zelfs 1 keer per maand te reinigen en op te laden.

Manieren van reinigen en opladen van de jade

Jade kan op vele manieren worden gereinigd en opgeladen. U kunt de jade minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar ook in een beekje of in de branding. Ook door een jade in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Een andere veilige en zachte reiniging is door de edelsteen in een schelp of bakje met hematiet steentjes te plaatsen. Laat de steen tenminste 24 uur op de hematiet liggen. Door salie of het gebruik van andere reinigende kruiden, te branden en de bergkristal door de rook hiervan te halen met daarbij een heel sterke intentie om de steen te reinigen, is ook een mogelijkheid. Wierook werkt hetzelfde. Ook laten soaken in groene thee kan helpen met opladen. Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie ook heel goed gebruikt worden om de jade mee te reinigen en op te laden. Net als de Meru piramide die ook geschikt is voor het reinigen en opladen van de jade. Andere methoden om de jade op te laden zijn:

 • Maanlicht
 • Zonlicht
 • Bergkristal

Leave a Comment