Agaat: De complete gids tot deze edelsteen

De agaat is één van de meest geliefde edelstenen en ook in de edelsteenheelkunde is de agaat van groot belang. De naam agaat is afkomstig van het Latijnse woord achates. Achates is de naam van de rivier op sicilië waar deze edelsteen voor het eerst gevonden werd. In de oudheid werden alle stenen met een strepenpatroon of een bont patroon agaat genoemd. Tegenwoordig zijn er nog steeds stenen die agaat genoemd worden maar het niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan de boomagaat, dit is een ondoorzichtige witte kwarts. Toch zijn er maar liefst 24 verschillende stenen die terecht de naam agaat dragen.

AGAAT edelsteenDe agaat is een fraai exemplaar uit de kwartsfamilie. Het is een doorzichtige tot soms zelfs doorschijnende edelsteen met een indrukwekkend bandpatroon. De bandering van een agaat bestaat uit allerlei verschillende soorten kwarts. Denk bijvoorbeeld aan chalcedoon, arneool, bergkristal, amethist, jaspis, opaal, onyx en carneool.

Een agaat is meestal amandelvormig. Dit komt omdat de agaat wordt gevormd in vulkanische gasblazen. De agaat komt ook voor als opvulling van natuurlijke holten in vulkanische gesteenten. Bij verwering van de lava komen agaatknollen vrij. Soms blijven deze hol, me spreekt dan van een geode. Is de holte geheel gevuld dan noemt men het een amandelagaat. De agaat heeft meestal aardkleuren maar wordt vaak kunstmatig gekleurd om hem interessanter te maken. De agaat is de nationale steen van Duitsland en is een zeer geliefd materiaal om vijzels en stampers van te maken.

Waarvoor staat de agaat

De agaat staat bekent om het helpen bedaren van mensen met een kort lontje. De Romeinen gebruikte agaat ook als talisman tegen vergiftigingen. Men kon vergiftigingen onthullen door een hanger of ring van agaat in de beker drinken te dopen. Bij contact met gifstoffen zou de edelsteen verkleuren. Ook dachten de Romeinen dat agaat oogklachten kon verminderen en onweer en blikseminslag tegen ging. De Romeinse maar ook Griekse lijders gebruikte agaat edelstenen ter voorkoming van epileptische aanvallen. In de middeleeuwen werd de steen gebruikt om een overvloedige oogst te waarborgen en dacht men dat mannen die een sieraad met agaat droegen aantrekkelijker voor dames was.

De kleur agaat bepaalt de chakra

De kleur van de agaat is bepalend voor op welk chakra deze inwerkt. Zwarte en rode agaat bijvoorbeeld, werken op het basischakra. De oranje en roze agaat horen bij het heiligbeenchakra. De bruine en blauwe agaat zijn voor het voorhoofdchakra. De gele uiteraard voor de zonnevlecht en de groene agaat voor de hartchakra. De witte agaat wordt gebruikt voor het kruinchakra.

Rode Agaat Zaksteen Kopen

De rode agaat zaksteen staat bekend om zijn helende werking op organen zoals de blaas, de ogen en de bloedvaten. De steen brengt harmonie in je leven en zorgt voor een gevoel van veiligheid. Heb je nood aan een extra duwtje in de rug? Deze rode agaat zal zorgen voor het nodige zelfvertrouwen...

De agaat en sterrenbeelden

Binnen de astrologie wordt er vanuit gegaan dat elk sterrenbeeld beheerst wordt door een planeet. Deze planeet is van invloed op de persoonlijkheid en het karakter van het sterrenbeeld. Bij iedere planeet hoort ook een edelsteen met dezelfde eigenschappen of eigenschappen die de negatieve karaktereigenschappen tegengaat. De agaat is veelzijdig en behoort bij de sterke planeten Mars, Venus en Saturnus. Steenbok, stier en schorpioen zijn de sterrenbeelden die hieraan gekoppeld zijn. Met deze combinaties komen de volgende eigenschappen dan ook sterk naar voren: Daadkracht, aanpakken, remming, verantwoordelijkheid, discipline, romantiek en liefde.

De werking van de agaat

De edelsteen agaat bevat vele spoorelementen en werkt vooral op de epifyse. Dankzij deze werking heeft agaat een zeer gunstig effect op problemen rondom slapen. Agaat is een aardende en stabiliserende maar zeker ook beschermende steen. Het bevordert innerlijke rust, kalmte en een nuchtere houding. Mensen die de agaat bij zich dragen worden aangespoord tot reflectie, afstand nemen en alles objectief te bekijken. Het is dan ook niet vreemd dat deze steen wordt aanbevolen aan mensen met dat zogenoemde “korte lontje”. Daarentegen zijn ook vooral zwangere vrouwen gebaat bij de werking van agaat. Het beschermt zowel moeder als kind, stimuleert groei en heeft een gunstige werking op de baarmoeder.

Waarom kiezen voor de agaat?

De groene agaat helpt bij het tegengaan van fobieën en onverklaarbare angsten. De roze agaat werkt precies andersom. Het werkt tegen overmoed en wanen in realiteitszin. Maar er zijn ook heel erg veel lichamelijke klachten die met deze edelsteen verminderd kunnen worden. Onthoud wel, edelstenen en kristallen werken ondersteunend maar zijn geen vervanging voor therapie. Raadpleeg bij klachten daarom altijd ook uw arts. Klachten en kwalen waar agaat ondersteuning in kan bieden zijn onder andere:

 • ontstekingen
 • maag darm infecties
 • spataderen
 • aambeien
 • allergische reacties
 • huidklachten
 • insectenbeten
 • depressiviteit
 • epilepsie
 • vruchtbaarheidsproblemen
 • slechte spijsvertering
 • blaasontsteking

3 Groene Agaat Trommelstenen

De groene agaat trommelstenen zijn vooral bekend om hun heilzame werking op de blaas en geslachtsorganen. Het is dan ook niet vreemd dat ze reeds jaren worden gebruikt als beschermer voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Hij zorgt voor een houvast en het gevoel dat de drager stevig in zijn...

Chemische eigenschappen van agaat

Samenstelling SiO2, hardheid 6-7 en dichtheid 2,6.

Vindplaatsen

De agaat werd voor het eerst gevonden in Sicilië. Agaat wordt nu nog gevonden in Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten.

Verzorging

Belangrijk om u te realiseren is dat edelstenen, mineralen en kristallen leven en een bepaalde frequentie of trilling bevatten afhankelijk van hun eigenschappen. In de aarde zijn de stenen gegroeid en hebben ze energie gekregen van moeder aarde. Eenmaal uit de aarde gehaald dienen de stenen regelmatig gereinigd (ontladen) en opgeladen te worden om hun energetische werking te behouden. Agaat kan door middel van diverse methoden gereinigd en opgeladen worden. Over het algemeen dienen kleine agaat stenen, die eerder verzadigd zijn met energie dan grotere stenen, eerder verzorgd te worden om de werking te behouden. De frequentie van reinigen en opladen hangt ook af van het gebruik. Meestal dient een agaat één keer per week tot één keer per maand gereinigd en opgeladen te worden.

Manieren van reinigen en opladen van de agaat

Een snelle manier om de agaat te ontladen is om deze edelsteen vijf minuten onder stromend lauw water te houden. Belangrijk is dat het water niet te warm is omdat hierdoor scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden. U haalt vooral de statische elektriciteit uit de steen. Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen. Het zout gaat namelijk in de poriën van de steen zitten en tast de steen van binnenuit aan. U kunt de agaat ook schoonblazen, reinigen in Salie of wierook of een Meru piramide gebruiken. Deze laatste methode is ook direct geschikt om de agaat op te laden. Andere oplaadmethoden zijn maanlicht, zonlicht, aarde of bergkristalsplit.

Leave a Comment